Jogurtowiec z jogurtu greckiego z truskawkami z chrupiącym spodem na bazie ciasteczek zbożowych z dodatkiem kakao. Nie wymaga pieczenia, podawany jest na zimno, więc jest idealną propozycją na upalne dni. U nas z truskawkami, ale świetnie smakuje również z borówkami.Całość można zalać galaretką lub udekorować wiórkami czekolady. W ten sam sposób można zrobić deser używając serka typu homogenizowanego - naturalnego lub waniliowego.
Przepis na okrągłą formę o średnicy 23 cm
Ciasteczkowy spód:
- 150 g zbożowych ciasteczek
- 70 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
Masa jogurtowa:
- 1000 g jogurtu typu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 g żelatyny
- 300 g jędrnych truskawek
Wykonanie:
Ciasteczkowy spód:
- Ciasteczka kruszymy w blenderze na okruszki i przesypujemy je do miseczki. Dodajemy do nich kakao oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy
- Powstałą masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy
- Tortownicę ze spodem ciasteczkowym wkładamy do lodówki
Masa jogurtowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia
- Do większej miski przekładamy jogurt i łączymy go z cukrem pudrem do smaku. Można dodać parę kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki
- Do ostudzonej żelatyny, ale płynnej dodajemy stopniowo 5-6 łyżek jogurtu i dokładnie mieszamy (dzięki temu nie będzie grudek). Następnie żelatynę przelewamy do reszty jogurtu i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie całość mieszamy
- Masę jogurtową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
w sam raz na te upały
OdpowiedzUsuńwspaniały letni deser (:
OdpowiedzUsuń