poniedziałek, 3 listopada 2014

Babka ze szpinakiem i białą czekoladą




Delikatne, wilgotne ciasto
z wyczuwalną nutą białej czekolady
Dzięki szpinakowi
ciasto ma piękny, zielony kolor




Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)
  • 100 g białej czekolady
  • 350 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia




Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy z olejem.
  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy garnek z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę)
  3. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
  4. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodajemy raz szpinak z olejem raz mąkę, cały czas miksując
  5. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemy
  6. Ciasto przekładamy do formy keksówki (33x11 cm) i pieczemy w 175 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w 155 stopniach) przez 1 godzinę
  7. Ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem




Smacznego!



 
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 



6 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, koniecznie muszę skosztować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak i biała czekolada? Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytam i nie dowierzam, patrzę i dalej nie dowierzam, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak spróbować, bo nie uwierzę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujące połączenie :)
    Kolor ma rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowita babka, jadłam już ciasto ze szpinakiem i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski