Delikatne, wilgotne ciasto
z wyczuwalną nutą białej czekolady
Dzięki szpinakowi
ciasto ma piękny, zielony kolor
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)
- 100 g białej czekolady
- 350 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy z olejem.
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy garnek z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę)
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
- Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodajemy raz szpinak z olejem raz mąkę, cały czas miksując
- Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemy
- Ciasto przekładamy do formy keksówki (33x11 cm) i pieczemy w 175 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w 155 stopniach) przez 1 godzinę
- Ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
ciekawe połączenie, koniecznie muszę skosztować :D
OdpowiedzUsuńSzpinak i biała czekolada? Koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzytam i nie dowierzam, patrzę i dalej nie dowierzam, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak spróbować, bo nie uwierzę :D
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńKolor ma rewelacyjny :)
Bardzo smakowita babka, jadłam już ciasto ze szpinakiem i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńjakie ma fajny kolorek
OdpowiedzUsuń