Przepis na bardzo łatwą i szybką do zrobienia szarlotkę. Wystarczy jabłka drobno pokroić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Według uznania do ciasta można dodać cynamon, rodzynki lub orzechy. Szarlotka wychodzi bardzo wilgotna, mięciutka i aromatyczna.
Składniki: (na okrągłą formę o średnicy 24-26 cm)
- 6 średnich jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- Jabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do dużego garnka lub miski. Jabłka zasypujemy szklanką cukru oraz cukrem waniliowym i przez chwilę mieszamy, aż owoce pokryją się cukrem i lekko puszczą sok.
- Do jabłek wsypujemy 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką.
- Następnie wlewamy olej oraz jajka lekko rozmieszane. Wszystko dokładnie mieszamy, aż jabłka pokryją się ciastem.
- Okrągłą formę o średnicy 24-26 cm smarujemy cienką warstwą oleju i przekładamy ciasto. Wyrównujemy.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Moje Smaki Życia, nr 8/2013
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Wygląda super apetycznie, aż narobiłaś mi ochoty :))
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
ale pyszności ;)
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do Liebster Blog Award - szczegóły http://mojekulinarnewyprawy.blogspot.com/2014/05/homemade-zapiekanka.html Tak przy okazji ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuń