środa, 7 maja 2014

Szarlotka





Przepis na bardzo łatwą i szybką do zrobienia szarlotkę. Wystarczy jabłka drobno pokroić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Według uznania do ciasta można dodać cynamon, rodzynki lub orzechy. Szarlotka wychodzi bardzo wilgotna, mięciutka i aromatyczna.





Składniki: (na okrągłą formę o średnicy 24-26 cm)


  • 6 średnich jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka



  1. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do dużego garnka lub miski. Jabłka zasypujemy szklanką cukru oraz cukrem waniliowym i przez chwilę mieszamy, aż owoce pokryją się cukrem i lekko puszczą sok.
  2. Do jabłek wsypujemy 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką.
  3. Następnie wlewamy olej oraz jajka lekko rozmieszane. Wszystko dokładnie mieszamy, aż jabłka pokryją się ciastem.
  4. Okrągłą formę o średnicy 24-26 cm smarujemy cienką warstwą oleju i przekładamy ciasto. Wyrównujemy. 
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.




Źródło: Moje Smaki Życia, nr 8/2013




Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 



3 komentarze:

  1. Wygląda super apetycznie, aż narobiłaś mi ochoty :))
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam cię do Liebster Blog Award - szczegóły http://mojekulinarnewyprawy.blogspot.com/2014/05/homemade-zapiekanka.html Tak przy okazji ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski