Kuleczki mleczne na bazie mleka w proszku z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Kardamon nadaje kuleczkom kamforowo-cytrynowego smaku.
Składniki:
- 70 g masła
- 100 g cukru
- 125 ml wody
- 2 ziarna kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 g mleka w proszku
- Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier oraz dodajemy masło. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy masa nabierze miodowej barwy, powoli wlewamy wodę, cały czas mieszając i gotujemy jeszcze przez około 5 minut na dużym ogniu. Masa powinna zgęstnieć, a kropla upuszczona na porcelanowy talerzyk dość szybko stężeć.
- Masę odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy utłuczone na proszek ziarenka kardamonu i cynamon. Do masy wsypujemy powoli mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki na początku są miękkie, ale z czasem trochę twardnieją.
Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 01/2013
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Ależ one musiały być pyszne... Uwielbiam wszystko, co z kardamonem :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia kuszą jeszcze bardziej :)
jak jest mleko w proszku to coś dla mnie ;))
OdpowiedzUsuńp.s Aniu tak patrze na Twoj blog i coraz czesciej mam chęć porzucić WP
Bardzo ciekawy przepis…:)
OdpowiedzUsuń