czwartek, 15 maja 2014

Kulki mleczne z kardamonem



Kuleczki mleczne na bazie mleka w proszku z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Kardamon nadaje kuleczkom kamforowo-cytrynowego smaku.





Składniki:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g mleka w proszku



  1. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier oraz dodajemy masło. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy masa nabierze miodowej barwy, powoli wlewamy wodę, cały czas mieszając i gotujemy jeszcze przez około 5 minut na dużym ogniu. Masa powinna zgęstnieć, a kropla upuszczona na porcelanowy talerzyk dość szybko stężeć.
  2. Masę odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy utłuczone na proszek ziarenka kardamonu i cynamon. Do masy wsypujemy powoli mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 
  3. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki na początku są miękkie, ale z czasem trochę twardnieją.




Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 01/2013




Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u 



3 komentarze:

  1. Ależ one musiały być pyszne... Uwielbiam wszystko, co z kardamonem :)
    A zdjęcia kuszą jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak jest mleko w proszku to coś dla mnie ;))

    p.s Aniu tak patrze na Twoj blog i coraz czesciej mam chęć porzucić WP

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis…:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski