środa, 5 sierpnia 2015

Makaron świderki z warzywami i tuńczykiem


Dzisiejsza nasza propozycja, to bardzo smaczna sałatka w której głównym składnikiem jest makaron świderki,  a jako dodatki: cukinia, pomidorki cherry, oliwki i tuńczyk. Sałatka ta może być podana na gorąco jako samodzielne danie, a na zimno jako przekąska. Sałatka na talerzu zachwyca swoimi kolorami i na pewno będzie Wam smakować.



Składniki dla 4 osób:

  • 40 dag makaronu świderki
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
  • oliwki
  • sok z cytryny
  • 2 średnie cukinie
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej


Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente
  2. Na patelni rozgrzewamy olej
  3. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni, aż trochę zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy
  4. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki około 1 cm (nie obieramy ze skórki)
  5. Plasterki cukinii  podsmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem, aż będą miękkie
  6. Do cukinii dodajemy połówki pomidorków, osączonego tuńczyka i oliwki
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Chwilę całość smażymy, cały czas mieszając
  8. Ugotowany makaron odsączamy i łączymy z warzywami
  9. Całość posypujemy natką pietruszki


Smacznego!


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 

 

2 komentarze:

Printfriendly

Przyciski