Jest tak gorąco, że ratujemy się czym możemy, żeby przetrwać. Apetyt na jedzenie jakby mniejszy, ale coś jeść trzeba. A ponieważ chłodu szukamy nawet w jedzeniu, to zrodził się pomysł na ten oto chłodnik z botwinki z dodatkiem ogórków, jajek, koperku i szczypiorku zrobiony na bazie maślanki. Chłodnik okazał się strzałem w dziesiątkę na taki upał. Wyszedł przepyszny! Koniecznie musicie go wypróbować.
Składniki dla 4 osób:
- 2 pęczki botwinki lub 4 średnie buraczki ćwikłowe
- 2-3 średnie ogórki gruntowe
- 3 jajka
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu kroimy w drobną kostkę
- Buraki myjemy, obieramy i gotujemy w bulionie przez około 20-25 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, ale bulionu nie wylewamy. Buraki pozostawiamy do ostudzenia, a gdy wystygną ścieramy na tarce na dużych oczkach
- Ogórka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach
- Jajka, ogórki i buraki przekładamy do bulionu. Dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy maślankę i śmietanę
- Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
w sam raz na takie upały
OdpowiedzUsuńNa upały nie ma nic lepszego niż chłodnik :)
OdpowiedzUsuń