Lato minęło nie wiedzieć kiedy, a za oknami widać, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Jesień najbardziej kojarzy nam się z pachnącymi jabłkami, słodkimi śliwkami, dynią i przepięknymi wrzosami. Nasza pierwsza jesienna propozycja, to drożdżowe racuszki z jabłkami zrobione na bazie cydru jabłkowego. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Moje Wypieki. Zaciekawił nas cydr w tym przepisie i spróbowaliśmy. Racuszki wyszły przepyszne i bardzo delikatne. A ponieważ nie zjedliśmy ich wszystkich od razu, to nawet na zimno były bardzo smaczne. Polecamy!
Przepis na około 19 racuszków:
- 500 g mąki tortowej
- 14 g drożdży suchych (2 saszetki)
- 1,5 szklanki jabłkowego cydru (o temperaturze pokojowej)
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 4 duże jabłka
Dodatkowo:
- cukier puder Królewski
Wykonanie:
- Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości plasterki
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami
- Do mąki z drożdżami dodajemy pozostałe składniki ciasta (oprócz jabłek) i wyrabiamy przez kilka minut, najlepiej maszyną z hakiem do ciasta drożdżowego - ciasto będzie rzadkie i klejące, a ponieważ takie ma być, to nie należy dosypywać mąki
- Do wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy
- Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aż ciasto zwiększy swoją objętość (może nawet zwiększyć ją trzykrotnie)
- Na patelnię wlewamy olej na około 1 cm i mocno rozgrzewamy
- Wyrośnięte ciasto nakładamy na rozgrzany olej maczając za każdym razem łyżkę w gorącej wodzie (najlepiej przygotować sobie kubek z gorącą wodą)
- Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu
- Racuszki osączamy na papierowym ręczniku
- Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Przepadam za racuchami:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne :)
OdpowiedzUsuńale Aniu mi smaku zrobiłaś, całe wieki takich racuszków nie jadłam
OdpowiedzUsuń