Pyszny i delikatny sernik z brzoskwiniami
na kruchym spodzie
z pianą z białek
i posypką z kruchego ciasta
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
Masa serowa:
- 600 g twarogu lub gotowego sera do serników
- 70 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piana z białek:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń w syropie
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier puder i sól, dodajemy zimne masło pokrojone ma mniejsze kawałki oraz żółtka
- Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i dzielimy na dwie równe części
- Jedną wkładamy do woreczka i wsadzamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wielkości 23x38 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można rozklepać i wyrównać palcami
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut
- Studzimy
Masa serowa:
- Twaróg 3-krotnie mielimy (jeśli nie używamy gotowego do serników)
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i cały czas ucierając dodajemy stopniowo jajka, twaróg oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Piana z białek:
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę, aż piana zrobi się lśniąca
Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na średniej grubości plasterki.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową na której układamy plasterki brzoskwiń, a na nich ubitą pianę z białek. Na wierzch ścieramy na dużych łezkach drugą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
ale mi apetytu na sernik zrobiłas Aniu
OdpowiedzUsuńpyszności! ;)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :) Zjadłabym kosteczkę :)
OdpowiedzUsuń