Bezowe duszki wcale nie straszą, tylko poprawiają humor
Są pyszne, słodkie i bardzo kruche
Przepis na około 20 bezowych duszków
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka z soku z cytryny
- cukiernicze perełki do dekoracji
- krem czekoladowy lub orzechowy do chleba
Przygotowanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy, po jednej łyżce cukier puder i ubijamy, aż połączy się z pianą. Cały czas ubijając dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny. Ubijamy, aż piana z białek stanie się lśniąca
- Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni (góra-dół)
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa) tworzymy małe bezy
- Bezy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę). Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły
- Po upływie 30 minut wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją
- Na drugi dzień z perełek tworzymy oczy i noski, które przyklejamy na odrobinie kremu czekoladowego
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
po prostu sa urocze ;)
OdpowiedzUsuń