Z zup kremów najbardziej lubię krem z brokuł. Tym razem, dla podkreślenia smaku dodałam cukinię. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywna, zdrowa i smaczna. Krem najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.
Dla 3 osób:
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler
- 1/3 szklanka śmietany (opcjonalnie)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1 litrem wrzącej wody i gotujemy wywar (około 30 minut). Po ugotowaniu wywar przecedzamy, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej. Brokuły opłukujemy, dzielimy na różyczki. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i wszystko gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
ja bym jeszcze dorzuciła prażone migdały w płatkach lub słonecznik:) uwielbiam tą zupę:)
OdpowiedzUsuńJoasiu, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńIdealna inspiracja na wiosnę :)
Aniu i znów pyszna zupka u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuń