środa, 19 marca 2014

Krem z brokułów i cukinii





Z zup kremów najbardziej lubię krem z brokuł. Tym razem, dla podkreślenia smaku dodałam cukinię. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywna, zdrowa i smaczna. Krem najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.




Dla 3 osób:

  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler
  • 1/3 szklanka śmietany (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa




Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1 litrem wrzącej wody i gotujemy wywar (około 30 minut). Po ugotowaniu wywar przecedzamy, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej. Brokuły opłukujemy, dzielimy na różyczki. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i wszystko gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z groszkiem ptysiowym.





Smacznego!







4 komentarze:

  1. ja bym jeszcze dorzuciła prażone migdały w płatkach lub słonecznik:) uwielbiam tą zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie i zdrowo! :)
    Idealna inspiracja na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu i znów pyszna zupka u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski