Duszona karkówka w pomidorach to nasza propozycja na bardzo proste, a zarazem smaczne danie. To jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Dodatek pomidorów z nutką czosnku sprawia, że karkówka nabiera specyficznego smaku. Tak przyrządzoną karkówkę podajemy tylko i wyłącznie z białym pieczywem, które najlepiej zbiera pozostały sos z talerza. Na zdjęciu chrupiące bułeczki pszenne. Przepis na bułeczki tutaj.
Danie dla 2 osób:
- 4 plastry karkówki o grubości 1,5 -2 cm
- 2 puszki pomidorów krojonych (najlepiej Pelati)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
- tymianek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Plastry karkówki myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy ręką. Następnie oprószamy solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony przez około 10-15 minut, aż z karkówki wytopi się tłuszcz, a potem odparuje z patelni
- Pomidory z puszki przekładamy do mięsa
- Do pomidorów dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz przyprawiamy solą i pieprzem
- Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 30 minut). Jeśli sosu jest zbyt dużo, zdejmujemy pokrywkę i w ten sposób odparowujemy nadmiar sosu
Podajemy z białym pieczywem. Idealnie smakuje podane również z czerwonym wytrawnym winem.
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńprzepyszne danie
OdpowiedzUsuńMam odpowiednie pomidory. Znajdę mięso i działam. :) Zamiast tymianku dodam zupnej pietruszki z selerem.
OdpowiedzUsuń