Mocno marchewkowe i wilgotne
z nutą cynamonu,
skórki z pomarańczy,
gałki muszkatołowej
i imbiru
Składniki:
- 800 g marchwi
- 3 jajka
- 175 ml oleju np. rzepakowego
- 175 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru w proszku
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych łezkach. Przekładamy do większego garnka
- Do marchewki dodajemy olej, rozkłócone jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem i cynamonem
- Na koniec dodajemy cukier i startą skórę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- Formę o wymiarach 20x30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 10 minut i po tym czasie wyjmujemy je
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
"Domowe Smaki - Rodzinna książka kucharska Kuroniów"