Ciasto o wdzięcznej nazwie "Shrek" chyba każdy zna, przynajmniej ze słyszenia. Nie tak dawno miałam okazję spróbować tego ciasta w pracy i dzięki temu przypomniałam sobie o jego istnieniu. Tak więc, jeśli jeszcze nie robiliście tego ciasta, to serdecznie Wam polecamy, bo raz jest pyszne, a dwa naprawdę nie jest trudne w wykonaniu i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne. "Shrek" na pewno idealnie sprawdzi się na wszelkich dziecięcych uroczystościach ponieważ swoim wyglądem bardzo zachęca do spróbowania, a do tego jest bardzo delikatny w konsystencji, a jego smak jest bardzo orzeźwiający.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru waniliowego - przepis na cukier domowej roboty tutaj
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Zielony budyń:
- 1 duży zielony sok "Pysio" (900 ml)
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
Masa śmietanowa:
- 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzona)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
Dodatkowo:
- 2 małe opakowania delicji wiśniowych lub jedno duże (około 300 g)
- 2 galaretki agrestowe
Biszkopt: (pierwsza warstwa)
- Białka oddzielamy od żółtek
- Z białek ubijamy pianę. Kiedy piana jest już sztywna powoli wsypujemy cukier waniliowy oraz zwykły cukier i cały czas miksujemy
- Następnie dodajemy po jednym żółtku (w sumie 5) i cały czas miksujemy
- Dodajemy olej, cały czas miksując
- Do miseczki przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do piany i na zmniejszonych obrotach powoli miksujemy, aż do połączenia składników
- Formę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto
- Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach (termoobieg 160)
Zielona masa budyniowa: (druga warstwa)
- Odlewamy 400 ml soku do małego garnuszka
- Po kolei wsypujemy budynie, dokładnie mieszając z sokiem
- Resztę soku wlewamy do większego garnka i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy rozrobiony sok z budyniami. Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i będzie mieć konsystencję budyniu
- Gorący budyń wylewamy na ostudzony biszkopt
- Kiedy zielona masa budyniowa lekko ostygnie (nie może być gorąca), układamy na niej obok siebie delicje czekoladą do góry. Całość pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Masa śmietanowa: (trzecia warstwa)
- Do małego garnuszka wlewamy 1 szklankę (250 ml) gorącej wody i wsypujemy dwie galaretki (po jednej najpierw), dokładnie mieszając. Galaretki pozostawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia
- Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (1/2 l) ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy
- Do garnuszka z ostudzoną galaretką dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany kremówki i delikatnie mieszamy (w ten sposób hartujemy galaretkę). Galaretkę powoli wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując, aż wszystko się połączy
- Masę śmietanową wykładamy na ostudzoną zieloną warstwę budyniową z delicjami. Wyrównujemy. Pozostawiamy do zastygnięcia
Zielona galaretka (jako ostatnia warstwa)
- W 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy dwie zielone galaretki, dokładnie mieszając. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, tak, żeby się lekko ścinała
Składanie ciasta:
Biszkopt - zielona masa budyniowa - delicje wiśniowe - masa śmietanowa - galaretka
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, żeby się ogrzało, ponieważ lepiej smakuje.
Inspiracja
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u