Mus jabłkowy przełamany słodyczą galaretki pomarańczowej z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, posypany ciasteczkami owsianymi.
Dla 4 osób:
- 1 kg jabłek, najlepiej szara reneta
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1/2 opakowania pomarańczowej galaretki
- 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- cynamonu do smaku (według uznania)
- ciasteczka owsiane lub pełnoziarniste
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy odrobinę wody, tak, żeby zakryła dno garnka, zagotowujemy ją i wrzucamy pokrojone jabłka. Jabłka dusimy, często mieszając, a gdy będą już miękkie, miksujemy na mus.
Mus z jabłek ponownie stawiamy na małym ogniu, wsypujemy połowę opakowania galaretki pomarańczowej i dokładnie mieszamy (mus musi się zagotować - "pyknąć"). Jeśli mus z jabłek jest mało słodki, dodajemy według uznania cukier puder. Doprawiamy cynamonem do smaku.
Mus z jabłek przekładamy do 4 małych szklanek i zostawiamy do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, tak, żeby mus zastygł. Na zastygły mus wykładamy jogurt, a całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!
Źródło: "Desery na każdą okazję" - Beata Woźniak