Jestem wielką fanką suszonych pomidorów, którymi zajadałabym się na okrągło. Dlatego też, paszteciki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami z dodatkiem sera mozzarella szybko zyskały moje uznanie. Paszteciki są doskonałą przekąską na każdą okazję. Robi się je szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzy.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- słoiczek suszonych pomidorów
- 30 dag sera mozzarella
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Suszone pomidory osączamy i kroimy w kostkę. Ser mozzarella ucieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystko razem łączymy i delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na 7-centymetrowe kwadraty i na każdym układamy farsz pomidorowo-serowy. Zawijamy przeciwległe rogi, kształtując paszteciki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Źródło: "Wielka Księga Kucharska - Najlepsze tradycyjne przepisy"
Smacznego!
rewelacja!
OdpowiedzUsuńale smaczne nadzienie
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że zdjęcia u Ciebie rewelacja:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń