Zdrowe, pożywne, chrupiące ciasteczka, które robi się bardzo łatwo i szybko. Można dowolnie dobierać swoje ulubione dodatki, tworząc różne wariacje ciasteczek. Wyśmienicie smakują podane z mlekiem.
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki otrębów orkiszowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 3 łyżki pestki dyni
- 3 łyżki rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju
- 1 banan
- 1 jajko
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce rozgniatamy banana i mieszamy go z jajkiem, olejem i miodem. Na koniec wsypujemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Z ciasta, zwilżonymi w zimnej wodzie rękami (wtedy ciasteczka łatwiej się formują) kształtujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
fajnie wyglądają...takich jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńChyba zaraz upiekę podobne, bo chodzą za mną już od dawna :D
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałyśmy z przepisu - ciasteczka tak smaczne, że podkradłyśmy przepis oczywiście z przekierowaniem na Pani blog! :) Polecamy i zapraszamy do nas: http://swiatwokoltosi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCiasteczka są naprawdę pyszne !! Wczoraj piekłam i naprawdę magia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńja dziś upiekłam :) i już zjadłam chyba połowę. Przepyszne :D
Cieszę się, że smakowały :)
UsuńNajlepsze ciastka jakie jadlam :) Polecam :)
OdpowiedzUsuń