Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Agnieszki Maciąg. Ciasto jest wspaniałe - połączenie przypraw idealnie dobrane. W smaku przypomina piernik. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto podczas pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem. Możecie je upiec bez dodatków, ale uważam, że orzechy i kandyzowana skórka z pomarańczy dodatkowo wzmacnia smak tego dyniowego ciasta. To ciasto jest numerem jeden na takie jesienno-zimowe dni. Nas to ciasto oczarowało smakiem i zapachem. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki: (na 2 keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm)
- 500 g dyni obranej i upieczonej*
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju z pestek z winogron (można zastąpić olejem np. rzepakowym)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej (około 4 pomarańcze)
- 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
* Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i obieramy. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki dyni i pieczemy do miękkości przez około 60 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni.
Dodatkowo: (według uznania)
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1-2 garść orzechów włoskich grubo posiekanych
- 1-2 garść rodzynek
Wykonanie:
- Upieczoną i ostudzoną dynię miksujemy na gładkie puree
- W misce ucieramy olej z cukrem
- Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku
- Dodajemy puree z dyni, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy łyżką!, nie mikserem
- Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy przyprawy. Całość wsypujemy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki połączą się
- Na koniec dodajemy, według uznania orzechy, rodzynki lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy
- Keksówki o wymiarach 30x10 smarujemy masłem i wysypujemy bułką
- Ciasto przelewamy do foremek, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę (do suchego patyczka)
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz