Zupa krem z pieczonej dyni z dodatkiem imbiru jest idealną propozycją na jesienno-zimowe dni. Jest bardzo sycąca, pełna witamin, a przy tym rozgrzewająca. Zachwyca swoim kolorem i smakiem. Dzięki dodatkowi kurkumy, curry i imbiru zupa jest bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
Składniki na 3 osoby:
- 850 g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
- 2 małe cebule pokrojone na ćwiartki
- 4-6 obrane ząbki czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- grzanki z pieczywa lub prażone pestki dyni
Wykonanie:
- W żaroodpornym naczyniu układamy kawałki dyni, cebuli i czosnku. Całość polewamy oliwą z oliwek
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy warzywa do miękkości, około 35 minut. Długość pieczenia zależy od rodzaju dyni. Najlepiej sprawdzać widelcem, czy dynia jest już miękka
- Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy (kurkumę, curry, imbir) i całość miksujemy. Jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, można dodać trochę gorącej wody.
- Zupę gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy sól, pieprz według uznania
- Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy grzankami lub prażonymi pestkami dyni
Smacznego!
Inspiracja: Blog Agnieszki Maciąg
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz