Powidło ze śliwek węgierek z dodatkiem kakao, zwane czekośliwką
Idealne do tostów, naleśników, gofrów, ciast i deserów,
Wspaniała słodycz ze śliwek zamknięta w słoiczku.
Palce lizać!
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 750 g cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 200 g kakao (najlepiej DecoMorreno)
Wykonanie:
- Śliwki myjemy, usuwamy pestki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
- Śliwki przekładamy do rondla z grubym dnem i smażymy, aż puszczą sok
- Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i smażymy (bez przykrycia) 2 godziny, aż sok ze śliwek odparuje, a śliwki zgęstnieją. Od czasu do czasu mieszamy
- Pod koniec smażenia dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
- Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Uwielbiam takie! Często łączę w owsiance z masłem orzechowym <3 :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja bardzo lubię, robię bez kakao, ale za to z gorzką czekoladą ;-)
OdpowiedzUsuń