Pomysł na domowy cukier waniliowy zaczerpnęłam z cudownej książki Pani Agnieszki Maciąg pt: "Smak Świąt". Stwierdziłam - dlaczego nie, skoro, tak jak pisze Pani Agnieszka, cukry waniliowe, które można kupić w każdym sklepie, zwane potocznie cukrami wanilinowymi zawierają dużo substancji chemicznych. Natomiast cukier waniliowy zrobiony samemu, to nic innego jak drobny cukier i laska wanilii. Jakie to proste! A ponieważ za chwil kilka Święta, to pomyślałam, że tym bardziej taki domowy cukier waniliowy nada się idealnie do świątecznych wypieków. Zatem do dzieła - wystarczy tylko tydzień, a cukier nabierze wspaniałego zapachu i smaku prawdziwej wanilii.
Składniki:
- 1/2 kg drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż i umieszczamy w szczelnie zamykanym słoiczku
- Do słoiczka wsypujemy cukier i zamykamy
- Przynajmniej raz dziennie wstrząsamy słoiczkiem
Cukier waniliowy jest gotowy po tygodniu.
Smacznego!
Inspiracja: Agnieszka Maciąg "Smak Świąt"
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
nie ma to jak domowy też zawsze mam w zapasie
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy cukier waniliowy, jest bardzo aromatyczny :) Zawsze się staram mieć zapas w domu :)
OdpowiedzUsuń