sobota, 13 czerwca 2015

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i rabarbarem


























Wspaniałe, kruche, aromatyczne ciasto
 z lekko kwaśnym rabarbarem
 z dodatkiem imbiru i cynamonu 
oraz słodkim, kremowym budyniem waniliowym




Ciasto kruche

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 220 g zimnego masła
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli


Budyń waniliowy

  • 600 ml mleka 3,2 %
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru + 50 g cukru z wanilią
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej



Nadzienie rabarbarowe:

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru


Ciasto kruche:

  1. Zimne masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w malakserze. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Jeśli za bardzo wyrobimy ciasto, to formujemy je w kulę, dzielimy na dwie części i przekładamy do woreczków. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30-60 minut
  2. Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wykładamy papierem do pieczenia i pierwszą częścią kruszonki/ciasta wylepiamy blaszkę. Blaszkę z ciastem ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut
  3. Schłodzone ciasto podpiekamy w 180 stopniach przez 20-30 minut, aż ciasto stanie się złociste


Budyń waniliowy:

  1. Do blendera wlewamy 150 ml mleka. Dodajemy żółtka, obie mąki i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy, tak, żeby nie było grudek
  2. Do większego garnka wlewamy 450 ml mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając.Od momentu zagotowania gotujemy około 1/2  minuty, aż budyń zgęstnieje
  3. Budyń zestawiamy z ognia, przykrywamy folią i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia


Nadzienie rabarbarowe:

  1. Łodygi rabarbaru myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki około 1 cm. Przekładamy do miski
  2. Rabarbar zasypujemy mąką, cukrem, imbirem i cynamonem.
  3. Dokładnie mieszamy i odstawiamy



Wykonanie:

Na podpieczone ciasto (może być ciepłe) wykładamy nadzienie rabarbarowe. Wyrównujemy. Na rabarbar wykładamy zimny budyń. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Jeśli uformowaliśmy kulę, to należy zetrzeć ciasto na tarce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.



Smacznego!


Inspiracja


Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u 

 



1 komentarz:

  1. Jest idealne! Ślinka leci na sam widok ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Przyciski